Hangerőkorlát van a helyszínen? Jaj!

MaraDJ csendben - hangerő korlátozás van

Egy csodás helyszínt találtál. Finom az étel és szuper a kilátás. A helyszíni bejárás során is nagyszerű élmény volt a személyzettel beszélgetni, semmilyen gyanús dolog nem tűnik fel…
Hangerő korlátozás / Hangerő limitálás / Hangkorlát / Decibelmérő / Silent Disco / Hangos zene


(Ezután jön a Csalódás)


A találkozón elmonDJák a megrendeléshez szükséges feltételeket, átaDJák a tollat is neked az aláíráshoz, de a szerződésben látsz egy olyan bekezdést, ami megemlíti, hogy a hanghatár 80 dB (decibel). A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy ez mit jelent. Sokan úgy gondolják, hogy számszerűen a három számjegyből álló 100 dB az valószínűleg nagyon hangos, ezért a 80 dB ésszerűnek tűnik.

Ha rákérdezel a helyszínen azt monDJák:

Ez teljesen rendben van. Nem ma kezdtünk, minden hétvégén 80 decibeles buli van.


Most jön MEGLEPETÉS! Amit NEM mondanak el, az az, hogy a 80 dB az ugyanakkora hang, mint egy mosogatógép működés közben! Most képzeld el azt, hogy egy mosogatógép megy az épület sarkába, szerinted elég hangos lenne ahhoz, hogy bárki is észrevegye?


Hogy legyen viszonyítási alapunk: az emberi beszéd 75dB. Egy zajos főút átlagosan 95dB. Tehát ezen értékek mellett nem fér bele egy figyelemfelkeltő hang sem, pl: egy mikrofonba kiabálás: „Hölgyeim és Uraim”, „Éljen az ifjú pár” vagy „Eladó a menyasszony”. Egy jó esküvőhöz nem kell fülsiketítő hangerő, de egy élvezhető, TELJES táncteret beterítő hang nélkülözhetetlen.

Szóval, mi az elfogadható határ az esküvői zenéhez?


Javasoljuk, hogy legalább 95 dB legyen. A 80 dB megfelelő a vacsora közben alig vagy éppenhogy hallható zenéhez, de amikor eljön buli, „a táncidő”, ezt meg kell tuDJuk duplázni, hogy legyen elég „hangos” a táncos buliblokk a vendégek beindításához.

Minden DJ rémálma, amikor helyszínre érkezéskor a tulaj a DJ felszerelések kipakolásánál a hangerő korlátozásról és a buli vége időpontjáról kezd el társalogni. Természetesen próbáljuk megértően kezelni ezeket a szituációkat és mindent megteszünk a kompromisszum érdekében, de nem egyszer előfordult már olyan, hogy a “kedves” kolléga bemutatkozás nélkül rögtön egy olyan mondattal kezdett, hogy “ha itt üvölt a zene, akkor lekapcsolom az áramot”. Azt mondanom sem kell, hogy egy ilyen megnyilvánulás után sem én, sem pedig kollégáim nem a megértés szobraként állnak a helyszínen.

Egy főállású, gyakorlatias és tapasztalt DJ pontosan tuDJa, hogy mikor, milyen hangerejű zene szükséges. Magabiztosan kezeli a saját hangtechnikáját, prémium eszközökkel dolgozik és tisztában van azzal, hogy a jó buli nem csak a hangerőn, hanem a jól összeválogatott, jó minőségű forrásból beszerzett igényes zenéken múlik. A leírtakból jól látszik, hogy egy profi esküvői DJ soha nem fog ordító zene mögé bújni és nem fogja indokolatlanul nagy hangerőn üvöltetni a hangfalait. Van azonban egy bizonyos hangerő, amely szükséges ahhoz, hogy élvezhetőek legyenek a zenék, de sajnos néhány esetben ez alá a szint alá próbálnak kényszeríteni bennünket a nevetséges mértékű hangerő korlátozással. Ez főleg a lakottabb területeken, pl.: Budapesti helyszín esetén fordul elő.

Miért van hangerőlimit?


Ennek számos oka lehet. A választott helyszín közelében lévő szomszédok vagy magánlakók panaszai a legsűrűbbek. Egyes önkormányzatok zajszintkorlátozást vezetnek be! Egy rendezvényterem teljes hangszigetelése nagyon költséges lehet (vagy helyszín felépítése nem teszi lehetővé a hangterelő anyagok hatékony alkalmazását) a hangerő limitereket életképes alternatívának tekintik.


Érdemes körbenézni és rá is kérdezni arra, hogy az adott esküvői helyszín környékén vannak-e lakóházak. Lehet-e gond a “problémás” lakókkal, illetve szoktak-e panaszt tenni a rendezvény ideje alatt? Van-e bármilyen korlátozás? Este meddig és milyen hangerővel engedélyezett a buli? (Ez főleg a belvárosi helyszíneken lehet probléma, ahol elég korán érvénybe lép a csendháborítási rendelet.) Ha csak az egyik kérdésre is a válasz igen, akkor bátran kérjétek ki a zenész / esküvő DJ véleményét arról, hogy a megadott érték mellett is megfelelő biztosítható-e a bulihangulat.

volt olyan eset, amikor a tánctér közepén, a hangfalak előtt már nyugodtan lehetett beszélgetni, és a helyszín még mindig hangosnak találta a zenét

Sajnos a legtöbb helyen rosszul mérnek. Rögtön a hangfal előtt szeretnék azt az értéket, pedig az objektum (épület) előtt 10-15 méterrel kell mérjenek. Az erről szóló pontos információkat lehet kérni az adott önkormányzattól. Mindegyiknek megvan a maga procedúrája. Ezt a legtöbb helyszín nem tuDJa, nem követi vagy egyszerűen félnek a környékbeli lakóközösségtől. Ennek ellenére erőltetik a hangos zenével járó rendezvényeket…

Jó ha tudod


Általánosságban elmondható az, hogy a hangnyomást az adott helyszínhez legközelebb lévő, nem saját tulajdonú, kimondottan lakóingatlan falától visszább a hangforrás irányába 1-2m-re kell mérni. Ennek a határértéke országosan egyforma nappali illetve éjszakai zajszint korlátozás tekintetében, illetve esetleges panasz esetén csak és kizárólag a szakhatóság által elfogadott és hitelesített mérőműszerrel mért eredmény a mérvadó, minden más semmisnek tekintendő panasztétel esetén!
(tehát nem elfogadott az okostelefon/okosóra és egyéb olcsóbb műszerek által mért eredmény!)
A kiérkező rendőr sem jelentheti ki mi-mennyire hangos, amíg nincs hiteles mérési jegyzőkönyv!
Vannak akiket az is zavar ha a szomszéd horkol, mert ő épp hallja, így a lakosság „véleménye” nem releváns!

Mennyire hangos például a 85 decibel?

Most azt gondolod, hogy a 85 dB csak 15%-kal kevesebb, mint 100 dB, de tévedsz. Ennek az az oka, hogy a decibeleket nem lineáris, hanem exponenciális skálán mérik. Ökölszabály, hogy 10 dB-es növeléssel a hangerő körülbelül megkétszereződik. Tehát a 95 dB kétszerese a 85 dB hangerőnek. A 105 dB négyszerese a 85 dB hangerőnek. Látod, miért könnyű becsapni?

A bárokban/éttermekben azt monDJák, hogy a zenét legfeljebb „háttérszinten” érdemes hallgatni. A konkrét decibel határ ezekben a bárokban/éttermekben 85 dB volt a mért forrásnál, ez az, amit több ország hivatalosan „háttérzajként” minősít. A 10 decibeles növekedés az, amit az emberek kétszer olyan hangosnak érzékelnek, így a 95 dB kétszer olyan hangos, mint a 85 dB.
Ez sajnos sok helyszínnél úgy néz ki, hogy kitesznek egy beállított, hitelesített decibelmérőt a bárpultra, ami nem haladhatja meg a 83-90 dB-t, mert az ez feletti érték meghaladj a fent említett korlátozást.
A legtöbb hangerő limiter is 85-95 dB közé van beállítva.

Mi az Hangerő Limiter?


A hangerő limiter (hanglimiter/hangerő korlátozó/noise limiter) egy mikrofonnal felszerelt eszköz, amely méri a környezeti zaj hangnyomásszintjét. Ha a környezeti zajszint egy bizonyos ideig (általában 5-10 másodpercig) meghalad egy előre beállított dB értéket, akkor a limiter megszakítja a zenei berendezés áramellátását. (Ki kell sétálni a kismegszakítóhoz és újra visszakapcsolni az áramot).

Tudom, hogy ezt így nehéz elképzelni, így nézd meg inkább az alábbi kis rövid videókat, ahol ez jobban látni, akarom mondani hallani 🙂


Felvétel egy Budapesti helyszín hanglimiteréről. Abszolút maximumon, pedig csak egy céges beszéd volt.


Figyeld meg, hogyan hallhatod tisztán a kis közönség éneklését a zene mellett.

Mindkét videó esetében, ha még néhány másodpercig ezen a hangerőn hagytam volna, akkor MINDENT, beleértve a lámpákat is, lekapcsolta „leverte” volna automatikusan. (Zárójelbe jegyzem meg a baloldali videó a 18. kerületi étteremben készült, ami azóta már be is csődölt. Innen is látszik, hogy az ilyen helyszínek rendezvények megtartására sajnos alkalmatlanok.)

Ez bozasztóan hangzik… Biztosan elég hangos a 95 decibel egy esküvőre?

A 95 dB valószínűleg nem lesz elég a legtöbb esküvői zenekar vagy DJ számára. Fennáll annak a veszélye, hogy a hangkorlátozás működésbe lép valamikor a buli során. Ha egy picit is aggódsz a helyszínen alkalmazott limiterrel kapcsolatban akkor vedd fel a kapcsolatot a zenekarral vagy DJ-vel. Biztosan szívesen adnak konkrét tanácsokat saját tapasztalataik alapján. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy amint a vendégek elkezdenek énekelni vagy kiabálni, az növeli a terem zajszintjét. Tehát ha a helyszínen van egy 95 dB-es limiter, akkor a hangerőtartománynak jóval az alatt kell lennie.


Csak 20 ember volt ezen a bulin. Kb. 7 ember csatlakozott az énekléshez, de ez bizony elég volt ahhoz, hogy 5-6 decibellel növelje a hangnyomás értékét. Pedig a zene hangereje állandó (90 decibel). Innen is látszik, hogy mennyire kevés a 90-es szabványérték és az is, hogy az emberek simán túléneklik azt.

Hány decibeles egy igazán jó esküvői buli?


A legtöbb esküvői party a 95-105 dB tartományba esik, a vendégek létszámától / helyszín akusztijától / DJ / zenekar méretétől és a hangszerektől függően.

Mit kellene tennem?


Kérj részletes tájékoztatást a helyszíntől. Ha hangerő limiter van felszerelve, akkor kötelességük, hogy ezt még a szerződéskötés előtt tudassák veled. Tájékoztatniuk kell arról, hogy milyen típusú limiter van telepítve és ezt hogyan ellenőrzik, milyen dB határértékre korlátozódik. A helyszín képzett személyzetének jelen kell lennie a rendezvény napján. Olyan valaki, aki ismeri a limiter működését. Be kell tudnia mutatni a dj-nek, zenészeknek, hogyan működik, és vissza kell tudniuk állítani, ha az adott napon lekapcsolná az áramot.

Hangerő

A TERV: Ne ess pánikba


A Weboldalunkon található DJ-k jól megbirkóznak a hangerő limitálással, így nem maradsz jó zene nélkül 🙂 Modern QSC Hangfalainkkal irányított hangzást tudunk létrehozni

„Intrinsic Correction™: A QSC termékeiben megismert Intrinsic Correction egy szabadalmaztatott eljárás, mely több jelfeldolgozási algoritmussal korrigálja a hangszórók és hullámterelők karakterisztikáját. Ennek eredménye az, hogy a hangsugárzók rendkívül egyenletes lesugárzást valósítanak meg a hangsugárzó által besugárzott területen, így pontos, akusztikailag transzparens hangteret hoznak létre.”

Bővebb infók


Ez azt jelenti, hogy irányítani tuDJuk a hang terjedését. A hangfal mellett és mögött teljesen más hangképet kapsz, így valószínűleg kevésbé fognak panaszkodni.


ELŐTTE


UTÁNA


A helyszínen inkább több, kisebb ám jó minőségű QSC hangfalakat használunk, irányított hangképpel a tökéletes akusztika érdekében sem utolsó, hiszen nem árt, ha a hátsó sorban is hallják a beszédeket, fellépőket, vacsora alatti háttérzenét, stb…

B TERV: Változtasd meg a helyszínt: Ne pazarolj pénzt olyan szórakoztatásért, amit nem fogsz hallani

Sajnos a szórakozás általában az egyik utolsó dolog, amit a párok lefoglalnak, jóval azután, hogy a helyszín már legombolta a nehezen megkeresett pénzüket.

Ha saját megítélésed szerint, korábbi házibulijaid vagy bulizós vendégeid véleménye szerint ez igenis nagy probléma lesz akkor egyszerűen változtasd meg a helyszínt, keress egy bulira alkalmasabb, valóban erre szakosodott rendezvénytermet / rendezvényházat. Ezt különösen akkor tudod könnyen megtenni, ha nem voltál előre tájékoztatva a hangerőkorlátozásos problémákkal kapcsolatban. Meg fogják érteni, hiszen neked csak egyszer van esküvőd és a valaha volt legnagyobb bulit szeretnéd leszervezni, amit nagyon nehéz úgy megtenni, ha a zenét már a bárpultnál sem hallani.

KÉRÉS A HELYSZÍNEK FELÉ: Légy őszinte ügyfeleiddel!

Sokszor fordult elő hogy az utolsó pillanatokban értesítenek minket, hogy zajkorlátozást alkalmaznak. Az értékesítési csapat ezt gyakran nem említi a pároknak, így ránk bízza, hogy tájékoztassuk őket a helyszín komoly problémáiról. Kérnénk minden helyszínt, hogy megfelelőképpen tájékoztassa és képezze ki értékesítési csapatát, hogy tanácsot aDJon ügyfelei számára, hiszen jogosan kaphat elégedetlen ügyfélvéleményeket vagy pénzvisszatérítési igényt, ha a rendezvény estéjét tönkreteszi a hangkorlátozás, vagy neaDJisten a folyamatos áramszünet!

Ha olyan szerencsés párok közé tartozol, aki elolvasta ezt, mielőtt leszerződtetted volna a helyszínt, feltétlenül kérdezz rá, hogy mik a helyszín zajhatárai decibelben. NE bízd a véletlenre a zenét! Válassz gyakorlatias esküvő DJ-t rendezvényedre / esküvődre. Ha pedig ennél is extrábbat szeretnétek, akkor válasszatok olyan DJ-t, aki nem csak esküvő / rendezvény DJ-ként, hanem Hang- és Fénytechnikusként is tuDJa emelni az est színvonalát! Kérj ingyenes ajánlatot tőlem!

Valami extrát szeretnél? Klikk ide -> 
Kérj árajánlatot tőlük még ma és ne maraDJ le a felejthetetlen felhőtánc élményéről!

Ajánlott cikkek

Mennyibe kerül egy esküvő DJ 2024-ben?
Szikraszökőkút
Menyecsketánc esküvőre Anita a Rozmaring Kertvendéglőben

Az oldal cookie-t használ Részletek

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogaDJa a sütik használatát.

Bezárás